Anasayfa / CEVİZ FİDANLARI / Chandler Ceviz Fidanı

 


CHANDLER

 



ÖZELLİKLERİ

Çeşit

CHANDLER

Orijini

Kaliforniya

Meyve Boyu (mm)

41

Kab. Ağ. (gr)

13,4

İç Ağ. (gr) 

6,5

Randımanı (%)

49

Kab. (Yanak)  Yapışması

İyi

İç Rengi

Açık Beyaz

Tozlayıcı

?

 

 

 CHANDLER CEVİZİNİN BAZI ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

Chandler ceviz ağacı, ülkemizde son 10 yıldır gerek profesyonel tarım anlamında gerekse de küçük yatırımcılar tarafından dikimi yapılarak ciddi meyve verimi alınmış ve kendini ispatlamış bir ceviz çeşididir. 
Ülkemizdeki üstün verim alınan Chandler bahçeleri incelendiğinde; doğru coğrafi bölgelere, doğru toprak yapısına ve doğru dikim kurallarına uyularak dikim yapıldığında yatırımcıların gayretini boşa çıkarmadığı ve ticari bir değer haline geldiği tespit edilmiştir. 

Bu kapsamda dikkat edeceğimiz en önemli konular şunlardır;

a. Chandler ceviz çeşidini denizden ortalama 800-1200 metre yüksekliğe kadar yani rakımı 800-1200 metre ve daha altında olan bölgelerimize dikilmesini tavsiye ediyoruz.Fakat iklim koşullarına bakılarak daha düşük ve daha yüksek rakımlarda fidan ekimi yapılabilir. 

b. Doğru tozlayıcısı olan franquette ceviz çeşidi ile birlikte dikilmelidir. Tozlayıcı oranı genelde 10 chandler ceviz fidanı için, (1) franquette ceviz fidanı olacak şekilde dikilebilir. 

c. Chandler ağacı yan dallara verimli olduğundan dolayı, koridor tipi dikime uygun bir cinstir. Bu kapsamda 4x8 , 5x7  6x6  , 7x7 aralıklarla dikim yapılabilir.

 

İlkbahar ve Sonbahar donlarındaki risk durumu; 

Chandler ceviz fidanı, yerli çeşitlere göre geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından  etkilenmeyen bir çeşittir. 

Meyve Özeliklleri; 
İnce kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir.

Kabuktan ayrılması kolay olup kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir.  

Tomurcuklardaki verim %85-90 olup çok verimli bir çeşittir. 

Chandler ceviz içinin beyazlık oranı %90-100'dür ve içleri bütün çıkar. 

Chandler ceviz meyveleri 10-13 gr, meyve iç ağırlığı 6,5 gr, iç oranı %52-55 dir

Ağaç Özellikleri; 

Uç dallarda meyve verdiği gibi, yan dallarda da meyve oranı çok yüksektir.
Chandler ceviz ağacının soğuklanma ihtiyacı 700 saattir. Yani ağacımız, kışın +7,5 derecenin altında 700 saat (30 gün) bir süre geçirmelidir. Ülkemizin çok ılıman bölgeleri olan sahil kıyılarında bu konuya dikkat edilmelidir.
Orta kuvvette büyür.
Chandler ceviz ağacı hastalıklara dayanıklı bir çeşittir.
Tozlayıcı ile birlikte ekilmelidir. Doğru tozlayıcısı Franguate'dir.
Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.

NEDEN CHANDLER CEVİZ FİDANI?

Chandler Yerli çeşitlerimize göre nispeten geç yapraklanmaktadır. Yüksek verimlidir ve yan göz verimliliği %90’dır. Ağaçları orta kuvvette ve yarı dik olarak büyümektedir. İç randımanı %49 olup iç ağırlığı ortalama 6.5 g’dır. İç kalitesi yüksek olup %90-100 oranında beyaz iç vermektedir.

NOT: Chandler ceviz fidanını 2011 yılından beri bölgemizde gözlemlemekteyiz. bölgede özellikle malatya , elazığ , adıyaman, illerinde kurmuş olduğumuz bahçelerde çok iyi sonuçlar alınmış olup, chandler ağaçlarından verim alınmaya başlanmıştır. Malatya'nın Hekimhan,battalgazi, yazıhan, akçadağ,kale , doğanyol , pütürge ;  Elazığ'ın Ağın, Keban, Baskil, Sivrice ilçelerinde kurmuş olduğumuz bahçelerden verim alınmaya başlanmıştır.

NOT: MAVİ SERTİFİKALI CHANDLER CEVİZ FİDANI BULUNUR.

Ceviz Fidani Nasil Dikilir |